Ministr průmyslu a obchodu kritizoval předsedkyní Rady ČTÚ kvůli problémům s příjmem DVB-T2

6. květen 2022

Do vyhrocené výměny názorů v souvislosti s problémy s příjmem pozemního digitálního vysílání se dnes dostal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková. Síkela není spokojen, jak telekomunikační regulátor pod vedením Továrkové k celé záležitosti přistupuje.

Čtěte také

Síkela na začátku krátké tiskové konference s novináři připomněl, že přechod na DVB-T2 proběhl v Česku před dvěma lety a následně vyvstaly problémy, které vznikly po spuštění vysílačů v jednofrekvenčních sítích. „Problém se nevyhýbá menším obcím ani některým větším aglomeracím,“ upozornil Síkela. Dále zmínil, že ze strany České televize, které se problém mj. dotknul a která ho nejvíce medializovala, šlo zejména o doplnění kmitočtů do stávajícíh jednofrekvenčních sítích.

„ČTÚ tyto problémy neřešil,“ oznámil novinářům Jozef Síkela. Cílem jeho kritiky se stala jmenovitě předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková, konkrétně snaha o uvolnění a vydražení zbývající kmitočtů po přechodu na DVB-T2 mobilním operátorům po roce 2030. „Roli Úřadu začal suplovat Senát a chtěl bych mu za to velmi poděkovat. Senát tedy apeluje na mě, abychom podnikli všechny potřebné kroky. Slibuji, že tyto kroky provedu,“ slíbil ministr průmyslu a obchodu.

Čtěte také

Cílem MPO je podle Jozefa Síkely fungující a nezávislý úřad. „Některé neaktivity Úřadu bohužel výrazně omezují naše snahy,“ dodal. Předsedkyně Rady ČTÚ podle Síkely vykazuje v celé záležitosti liknavý a zcela nepřijatelný postoj. „Od ČTÚ očekávám razantní změnu přístupu. (...) Paní předsedkyni jsem vyzval, aby do konce května předložila plán a jeho následný termín realizace. Paní předsedkyni jsem dále upozornil, že její úřad nemá mandát k tomu, aby komentoval postup s pozemním vysíláním po roce 2030,“ sdělil na závěr novinářům ministr Síkela.

„Byli jsme připraveni pana ministra podrobněji seznámit s naší agendou a některými aktuálními otázkami a problémy, které trápí český telekomunikační trh, včetně návrhů jejich řešení. Nečekali jsme, že schůzka bude trvat několik minut, během kterých nebudeme vůbec puštěni ke slovu. Bohužel konstruktivní debata, na kterou jsme byli připraveni, neproběhla a pan ministr více méně jen zopakoval neurčitou nespokojenost bez konkrétních argumentů, jejichž pravdivost by bylo možno doložit,“ reagovala po dnešní schůzce s Jozefem Síkelou šéfka ČTÚ Hana Továrková.

autor: lukpo

Související