Operátoři narážejí na problémy s příjmem DVB-T2, chyba však často bývá i u samotných diváků

21. září 2021

Zástupci Českých Radiokomunikací a společnosti Digital Broadcasting, operátor DVB-T2 multiplexu 24, dnes v Nymburce diskutovali o aktuálních problémech, které vyvstaly po přechodu na nový televizní standard. Problémy s příjmem DVB-T2 se týkají spíše konkrétních lokalit a nemají celonárodní charakter. Česká televize při nich velmi výrazně komunikaje se zástupci místních samospráv.

Manažeři obou operátorů se dnes v Nymburce shodli na tom, že přechod na nový televizní standard proběhl úspěšně a pozemnímu vysílání jako platformě se podařilo udržet svou podstatnou roli. Zástupci Českých Radiokomunikací a Digital Broadcasting potvrdili, že se objevily problémy v rámci takzvaných jednofrekvenčních sítí SFN, ale nejde o masovou záležitost, ale konkrétní lokality. DVB-T2 se pro pozemní vysílání rozhodně neukázalo jako nevhodná technologie.

Problémy v některých lokalitách by mohla řešit tzv. druhá vrstva kmitočtů, která byla půvoně plánována pro rozvojové multiplexy 25 a 26. „Vyzvali jsme Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad, abychom se bavili o některých změnách v rámci další vrstvy nebo změně některých parametrů v rámci té stávající,“ uvedl dnes na 24. podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací Michal Kratochvíl, technický ředitel České televize.

Čtěte také

Kratochvíli připomněl, že Česká televize by chtěla v příštím roce přidat k regionálnímu vysílání nové mutace Severovýchod a Jihozápad a nezbytné technické přípravy už v tomto směru realizuje. „Problémy s příjmem signálu se objevují například při inverzním počasí,“ vrátil se technický ředitel k předchozímu tématu. Podle jeho slov nešlo o stížnosti v masovém měřícků tisíců nebo dokonce desítek tisíc hovorů, ale spíše o desítky či stovky dotazů v řádu týdnů.

Operátoři si však postěžovali na neochotu diváků problémy řešit odbornou firmou a spoléhají se spíše na vlastní, případně pomoc souseda. Podle Petra Formánka ze společnosti Prague Digital TV, který zastupoval Regionální síť 4, je překvapivé, na co jsou leckdy diváci ochotní pozemní vysílání přijímat. Firma v multiplexu šíří na území hlavního města a středních Čech signál stanice Praha TV a část kapacity si zde pronajal také operátor Skylink pro svou pozemní platformu Anténa+.

Čtěte také

„Většinu problémů s SFN sítěmi vyřeší odborná instalace antén,“ navázal technický ředitel Digital Broadcasting Jakub Juhas a dodal: „Jsme pro to, aby se spouštěli nové dokrývače, které fungují v rámci již existujících SFN sítí.“ Zdůraznil však důležitost použití vhodných technických parametrů.

Česká televize provozuje téměř po celé republice svůj DVB-T2 multiplex na jednotném kanálu 26, což však s sebou ale přinášelo některá skrytá rizika. „S tak rozsáhlou jednofrekvenční sítí nebyly odpovídající zkušenosti. Česká televize upozorňovala na to, že problémy se pravděpodobně objeví,“ uvedl technický ředitel veřejnoprávního média Michal Kratochvíl. Dokrývání na nových kanálech, v tzv. nové vrstě, s sebou přináší však ten problém, že by šlo de facto o další fázi přechodu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související