Česká televize šla s rozsáhlou jednofrekvenční DVB-T2 sítí do rizika, upozornil expert. Některé vysílače by přeladil

19. říjen 2021

Rozsáhlá DVB-T2 síť České televize, která funguje téměř po celé republice na jednotném kanálu 26, nebyla správným řešením. Myslí si to telekomunikační expert Karel Mikuláštík z Katedry radioelektroniky ČVUT-FEL, který byl dnes jedním z řečníků na odborné konferenci Radiokomunikace 2021. Jedním z možných řešení, které by eliminovalo případné problémy spojené například s inverzním počasí, by bylo přeladění vybraných vysílačů na nové kanály.

Problémy s příjmem DVB-T2 v některých oblastech po celé České republice už dnes nejsou veřejným tabu. Nejvíce dopadá tato skutečnost na Českou televizi a její rozsáhlou jednofrekvenční síť, tzv. multiplex 21, která funguje na kanálu 26. Tento kmitočet je s výjimkou některých regionů použit prakticky po celé republice. V multiplexu vysílá také Český rozhlas.

„Objevují se problémy signálů s tzv. časovým posunem. Setkávají se tedy signály z různých vysílačů, případně odražené signály,“ upozornil Karel Mikuláštík s tím, že tato situace nastává u některých konkrétních značek a jsou hlášeny napříč celou republikou. Tento jev je aktuální například právě v současnosti, kdy se nad republiku rozprostře inverzní počasí.

Čtěte také

Mikuláštík konstatoval, že v žádném ze sousedních států nebyla nikde vytvořena při přechodu na vysílání DVB-T2 tak rozsáhlá jednofrekvenční síť jako právě v České republice. Na podobnou situaci sice narazil ve Velké Británii, nicméně země jako taková je prakticky plochá a vysílače jsou zde od sebe relativně daleko a mezi sebou mají síť dokrývačů, případné rušení by tak nemělo hrozit.

Telekomunikační expert Karel Mikuláštík připomněl, že rozsáhlá jednofrekvenční síť je problémem například v době inverzního počasí, kdy se vzdálené vysílače ruší. Některé by se proto podle jeho slov měly přeladit na jiné kmitočty, které by bylo možné získat z dříve plánovaných multiplexů 25 a 26. Za hlavní výhodu přechodu na DVB-T2 naopak Mikuláštík vyhodnotil využití kódování H.265/HEVC, které přináší na straně diváků i samotných provozovatelů vysílání řadu výhod.

Čtěte také

Jakub Juhas, výkonný ředitel společnosti Digital Broadcasting, která je operátorem multiplexu 24, v následné prezentaci na Mikuláštíka navázal tím, že některé případné problémy je možné řešit úpravou technických parametrů sítě, respektive aktualizací softwaru samotných přijímačů. „Do budoucna chceme aktualizovat některá přijímací zařízení i na dálku. Televizor by se tak měl být schopný aktualizovat, i když není připojený k internetu,“ ozmámil Juhas.

Podle výkonného ředitele Digital Broadcasting je možné problémy řešit optimalizací televizní sítě a správným nastavením jejích parametrů. „Minimalizovali jsme možné problémy SFN sítě nastavením vhodných parametrů, a to konkrétně změnou ochranného intervalu. Ztratili jsme jen malý prostor v našem multiplexu a tím jsme se zbavili popisovaných problémů,“ popsal Jakub Juhas. V úvahu připadá pro operátora i úprava modulace nebo změnu chybové ochrany FEC z 3/4 na 1/2.

autor: lukpo
Spustit audio

Související