Místo DAB+ přišla DVB-T2, ORF rozšířila nabídku pozemně šířených rádií

18. leden 2024

Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF rozšířil ve druhé polovině prosince 2023 nabídku pozemně šířených rádií na platformě DVB-T2. Stalo se tak ve chvíli, kdy se hlasitě spekuluje o tom, zda instituce podpoří rozvoj DAB+ vysílání na tamním trhu a skončí tak letité ignorování tohoto digitálního kanálu.

Čtěte také

Portál Digitální rádio na novinku upozornil začátkem ledna jeho pravidelný čtenář Vít Markvart. Ten má možnost přijímat nabídku rakouské pozemní digitální televize z tamního vysílače Sankt Pölten – Jauerling, případně Linz – Lichtenberg. V rakouském DVB-T2 jsou nově šířena zemská rádia ORF. Stanice Österreich 1, Hitradio Ö3 a FM4 tak doplnily v Dolním Rakousku stanice Radio Niederösterreich, Radio Wien a Radio Burgenland.

Na rozdíl od televizního vysílání není šíření rozhlasových stanic datově náročné, telekomunikační společnost ORS, která chod multiplexu technicky zajišťuje, tak mohla využít jeho dodatečnou volnou kapacitu. Nabídka celoplošného DVB-T2 v Rakousku je převážně kódovaná, a to včetně veřejnoprávních stanic ORF 1 HD a ORF 2 HD. Volně jsou k dispozici pouze SD verze. Rozhlasové stanice jsou šířeny bez nutnosti použití CI modulu nebo set-top boxu simpliTV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související