Rakouská ORF by měla k dispozici celoplošný multiplex, pokud by o DAB+ měla zájem

11. srpen 2023

Vstřícný krok směrem k rakouskému veřejnoprávnímu rozhlasu ORF udělal tamní mediální regulátor KommAustria. Ten v rámci probíhajícího tendru na jeden celoplošný a řadu regionálních multiplexů nabídl instituci síť pro tzv. must carry programy. Jde tak o další z kroků, který se pokouší přesvědčit veřejnoprávní instituci o vstupu na moderní distribuční platformu.

Čtěte také

Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF využívá své dominantní postavení na mediálním trhu a digitální platformu DAB+ nechce podporovat. V analogovém FM prostředí je ORF zejména díky svému okruhu Hitradio Ö3 dominantním hráčem. Pokud by ORF podpořila rozvoj DAB+, de facto by popřela své obchodní zájmy a podpořila by vstup další konkurence na trh. Digitální rozhlas v sousedním Rakousku například nepodporuje ani komerční rozhlasová stanice Kronehit.

„V případě konkrétní poptávky nabízí KommAustria možnost rozšířit nyní zahájené výběrové řízení o celoplošný „MUX IV“, který by bylo možné využít zejména pro „must-carry“ programy, jako je rozhlasové vysílání ORF. Odpovídající oznámení o požadavcích by musel úřad obdržet nejpozději do 31. července 2023,“ uvedl v tiskové zprávě ze začátku minulého měsíce mediální regulátor. Jedinou oblastí, kde ORF v DAB+ vysílá, je Jižní Tyrolsko, tedy oblastí severní Itálie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související