Přehodnotí ORF své plány ohledně DAB+? Veřejnoprávní médium cítí sílící konkurenci

18. prosinec 2023

Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF řadu let záměrně ignoroval pozemní digitální vysílání DAB+, protože nechtěl ohrožovat svou dominantní pozici, kterou mu přinášela rozsáhla FM síť s prakticky stoprocentním pokrytím území. Situace pro ORF se však v blízké době může proměnit v její neprospěch. Je tu zejména tlak komerční rozhlasové stanice Kronehit.

Čtěte také

Portál Satellifax, který citoval list Kronen Zeitung, se odvolává na generálního ředitele ORF Rolanda Weißmanna. Podle jeho vyjádření má brzy dojít v oblasti digitálního rozhlasového vysílání DAB+ k „pohybu ve hře“. Vzhledem k tomu, že veřejnoprávní vysílatel by v připravované síti měl vyhrazené jisté programové pozice, může to znamenat právě zásadní posun ORF v této oblasti. Provozovatel stanice Kronehit plánuje na platformě DAB+ spustit čtyři nová plnohodnotná rádia.

Kurier.at uvádí, že ORF neplánuje v oblasti posílení svojí pozice polevit a chce zůstat se svými programy jedničkou na trhu. Posluchači se mají dočkat nových služeb, ale zároveň by nemělo docházet ke kanibalizaci stávajcíích rozhlasových okruhů. Restrukturalizací prochází kulturní program Ö1, programových změn se má dočkat i FM4 orientovaná na alternativnější posluchače. FM4 by se měla více přiblížit online publiku a zaměřit se na posilování samotné značky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související