Multiplex COLOR DAB+ pro střední Čechy začátkem příštího roku, instalace nového vysílače je hotová

14. prosinec 2021

Rozhlasová síť COLOR DAB+ se do středních Čech rozšíří začátkem příštího roku. Na svém facebookovém profilu to uvedl operátor sítě s tím, že pravděpodobně v lednu počítá se spuštěním vysílání z nové kóty Benešov – Lbosín. Oba vysílače budou fungovat v jednofrekvenční síti SFN na kanálu 7C.

„Vysílač Lbosín-Špulka výrazně rozšíří dosah našeho multiplexu zejména ve středních Čechách s mírným přesahem do jižních Čech a na Vysočinu. Díky celkem výhodné poloze rozhledny a vysoké nadmořské výšce 532 + 45 metrů může zlepšit i dálkový příjem v severních nebo východních Čechách,“ uvedl koordinátor projektu COLOR DAB+ Jakub Melín. Vysílač bude fungovat stejně jako pražský Strahov s výkonem 1 kW na kanálu 7C.

Melín ve statusu pro sledující dále napsal, že veškeré potřebné technologie už jsou aktuálně nainstalované „a čekáme už jen na dodání části technologie k vysílači“. Připravena je podle koordinátora projektu COLOR DAB+ i datová linka s multiplexem. Rozhlasovou síť lze naladit prozatím zejména na území hlavního města, kde je konkurentem multiplexů RTI cz, Teleko DAB a ČRa DAB+. V Praze pak ze Žižkova vysílá i veřejnoprávní nabídka ČRo DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související