V Praze odstartoval nový DAB+ multiplex, obsahuje stanice Color, Hey i německé Schwarzwaldradio

17. listopad 2021

Společnost JOE Media, která je provozovatelem rozhlasových stanic Color Music Radio a Radio Hey, spustila v Praze novou digitální rozhlasovou síť. Česko se tak po šesti letech dočkalo dalšího multiplexu fungujícího na platformě DAB+. Kromě dvou výše zmíněných stanic je v této síti asi největším překvapením přítomnost německého Schwarzwaldradia.

Multiplex Color DAB+ je společným projektem firem JOE Media, Ultravox a Dada Media. Novou rozhlasovou síť mohou naladit zájemci na kanálu 7C z pražského vysílače Strahov, který šíří signál výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci. Multiplex je zatím v testovacím režimu a tento stav by měl vydržet přibližně do prosince. Lze tak očekávat, že operátor bude měnit jednotlivé technické parametry, jako jsou například datové toky, zabezpečení apod.

Predikce pokrytí multiplexu COLOR_DAB+ z vysílače PRAHA, stadion Evžena Rošického (model všesměrová anténa 1,5 m nad zemí)

Aktuálně pokrývá rozhlasová síť Prahu a její širší okolí, do budoucna se počítá s přidáním dalšího vysílače, a to kóty Lbosín nedaleko Benešova, která zajistí zásah významné části Středočeského kraje. Jak uvedl provozovatel multiplexu, jeho ambicí a cílem je zejména rozšíření pokrytí Radia Color, dále nabídnout co nejkvalitnější zvuk. Postupně budou nabíhat i doplňkové služby, jako je zobrazování právě hrané skladby, loga stanice a podobně.

Predikce pokrytí multiplexu COLOR_DAB+ z vysílače PRAHA, stadion Evžena Rošického (model se směrovou anténou ve 20 m)

Vedle šíření vlastních rozhlasových programů Color Music Radio a Hey Radio chce provozovatel sítě umožnit vstup do sítě i menším rádiím, případně dalším zajímavým programům, které zatím v digitálním vysílání nejsou zastoupeny. V multiplexu jsou dále k dispozici stanice Schwarzwaldradio (oldies program z Německa), Expres FM, Spin Radio 96.2, SkyRock, Limonádový Joe a Samson Digital. Prozovatel sítě věří, že nová nabídka zvedne zájem o DAB+ přijímače nejen v Praze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související