Multiplex COLOR DAB+ z vysílače Praha – Strahov s plným výkonem

23. prosinec 2021

Operátor metropolitního multiplexu COLOR DAB+ realizoval včera před polednem navýšení výkonu svého prozatím jediného vysílače Praha – Strahov na hodnotu 1 kW, doposud to bylo 600 Wattů. Tato skutečnost se pochopitelně projeví ve zkušenostech s příjmem.

Realizaci plánovaného kroku potvrdil redakci portálu Digitální rádio koordinátor projektu COLOR DAB+ Jakub Melín. Podle jeho vyjádření by mělo navýšení výkonu téměř na dvojnásobnou hodnotu přinést odstranění problémů s příjmem v okrajových oblastech. Vyzařovací diagram, ani další technické parametry se neměnily. „Pokud někdo už naši síť přijímal s výpadky, signál by se mu měl výrazně zlepšit,“ uvedl Melín.

COLOR DAB+ je novou digitální sítí v České republice a stojí za ni provozovatel rozhlasových stanic Color Music Radio a Hey Rádio. Operátor se snaží do pražského éteru přinést pestrou programovou nabídku, zejména stanice, které nelze naladit v pásmu VKV. Raritou v této síti jsou německé stanice Schwarzwaldradio a Schlager Radio. Začátkem příštího roku se multiplex rozšíří na středočeskou kótu Lbosín – Špulka. Aktuálně je vysílač v provozu se sníženým výkonem 300 Wattů v testovacím režimu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související