Multiplex ČRa DAB+ opouští vysílač Žižkov, pokračuje z méně výkonného Strahova

30. květen 2024

V noci z pátku 31. května na sobotu 1. června dojde k vypnutí multiplexu ČRa DAB+ z centrálního pražského vysílače Žižkov na kanálu 7A. Důvodem k tomuto kroku je vypršení individuálního oprávnění, které Českým Radiokomunikacím udělil v uplynulých letech Český telekomunikační úřad. S omezeným pokrytím bude síť pokračovat na kanálu 10D z kóty Strahov.

Čtěte také

Multiplex ČRa DAB+ (České Radiokomunikace, nikoliv Český rozhlas) je možné v tuto chvíli naladit na území hlavního města ze dvou lokalit – Žižkova a Strahova. ČRA ovšem končí v pátek kmitočtový příděl pro centrální pražský vysílač a Český telekomunikační úřad ho již operátorovi neprodloužil. Důvodem k tomuto kroku je i skutečnost, že firma disponuje frekvencí pro svou regionální finální síť, kterou bude provozovat prostřednictvím společnosti Czech Digital Group.

Stávající kanál 7A s výkonem 794 Wattů tedy bude vypnutý a stejná síť pokračuje se šířením z vysílače Praha – Strahov. Zde ovšem bude pokrytí výrazně horší. Strahovský vysílač s výkonem 125 Wattů nemá takový zásah jako právě Žižkov. Půjde ovšem pouze o dočasný diskomfort. V průběhu června plánují ČRA zapnout právě z centrálního pražského vysílače regionální multiplex CDG, který má prozatím programovou nabídkou kopírovat právě původní rozhlasovou síť.

autor: lukpo
Spustit audio

Související