Na český rozhlasový trh chtějí díky DAB+ vstoupit i noví hráči

23. leden 2024

Nejen stávající rozhlasové stanice, které je možné naladit v FM pásmu, ale i zcela nové subjekty, jenž doposud prostřednictvím analogového vysílání nebyly k dispozici, zkoumají možnost vstupu na platformu DAB+. České Radiokomunikace odhalily některé informace z plánované výstavby síti na úterním setkání s novináři.

Čtěte také

České Radiokomunikace jsou prostřednictvím společnosti Czech Digital Group držitelem kmitočtů pro jednu celoplošnoou síť a regionální bloky v pěti oblastech. „Jednáme se stavajícími rozhlasovými hráči, ale mezi zájemci jsou i úplně nové subjekty, které v současné době v FM vysílání vůbec nefigují,“ uvedl pro redakci portálu Digitální rádio Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru ČRA. Detaily prozradit nemohl, jsou součástí obchodních jednání.

Celoplošná, plně regionalizovatelná síť umožňuje republiku rozdělit do osmi regionů. „Naši zákazníci potřebují cílit reklamu regionálně. Síť jsme získali za 26 milionů korun,“ přiblížil Procházka s tím, že kvůli spektrálnímu limitu, který stanovil Český telekomunikační úřad, se nemohl operátor zúčastnit další dvou fázi. Zbývající regionální sítě, které se rozdělí mezi dva kanály (6B a 7B), vydražily České Radiokomunikace ve čtvrté fázi za necelé tři miliony korun.

Aukce DAB+ kmitočtů: celoplošná síť B - Czech Digital Group, a.s.

Ačkoliv jednání s potenciálním zákazníky stále ještě probíhají, některá se podle Procházkových slov blíží ke svému závěru a je tak na stole podepsání prvních distribučních smluv. Do celoplošného multiplexu by se mělo vejít patnáct až sedmnáct stanic, podle jejich zvukové kvality, a síť bude z velké části kopírovat pokrytí Českého rozhlasu, tedy programové nabídky ČRo DAB+. Spuštění jednolivých lokalit záleží na několika faktorech, operátor plánuje termíny zveřejnit později.

„V současné době zatím výstavba neprobíhá. Aukce skončila 5. ledna, tzn., že musíme dokončit výběrové řízení. Jednáme o cenách, jednáme o rychlosti termínů dodávek. Dodavatele technologií zatím nemáme vybraného. Věřím, že se nám to podaří v průběhu února, takže následně začneme objednávat technologie a uvidíme, jak rychlé dodávky budou,“ přiblížil Procházka. U celoplošné sítě musí ČRA do 18 měsíců pokrýt 50 % obyvatel a dálnic, za další rok se tento zásah zvýší na 80 procent; u regionů pak 40 % do 24 měsíců a následně za stejné období o dalších 30 procent.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - Czech Digital Group, a.s

České Radiokomunikace v současné době provozují vysílání svého multiplexu ČRa DAB+ v Praze na dvou kanálech – s menším pokrytím na kanálu 10D ze Strahova a s větším zásahem na kanálu 7A ze Žižkova. Vzhledem k tomu, že druhé z individuálních oprávnění vyprší již na konci letošního května, lze předpokládat, že ČRA spustí svůj regionální multiplex na kanálu 6B právě zde. „Pokud opustíme kanál 7A, máme ho čím nahradit,“ potvrdil Procházka. „Vybíráme dodavatele technologií, kterých je poměrně hodně, ale nebudeme je odebírat z rizikových zemí,“ uzavřel Marcel Procházka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související