Na světě se prodalo už přes 100 milionů digitálních rádií DAB a DAB+, Česko je významně rostoucím trhem

3. listopad 2021

Organizace WorldDAB dnes oznámila další významný milník pro digitální rozhlasové vysílání. Po celém světě se do konce druhého kvartálu letošního roku prodalo 110 milionů DAB a DAB+ přijímačů. Historicky poprvé tak byla překonána magická stomilionová hranice.

V tiskové zprávě WorldDAB se několikrát zmiňuje přímo Česká republika, a to jako jeden z důležitých nově vznikajících trhů, kde se navíc vedle Itálie prodej odpovídajících přijímačů meziročně více než zdvojnásobil. Klíčovou roli na trhu hraje v tuto chvíli zejména Český rozhlas, který signál multiplexu ČRo DAB+ pokrývá 95 procent populace. O desítky procent rostou trhy ve Francii, Německu, Rakousku, Nizozemsku a Belgii.

„Údaje v naší nové infografice jasně ukazují, že i v těch nejnáročnějších dobách DAB+ nadále roste jako klíčová budoucí platforma pro rozhlasové vysílání v Evropě. Jsme rádi, že vidíme velký nárůst spotřebitelských jednotek a zejména automobilového sektoru,“ uvedl mj. prezident WorldDAB Patrick Hannon. Významným hnacím motorem pro DAB je zejména povinnost implementovat digitální tunery jako základní výbavu vozu v zemích EU.

Automobilový trh s DAB+ se za poslední dva roky významně proměnil. Technologie DAB+ je nyní standardní funkcí u více než 89 % nových vozů na všech klíčových evropských trzích. Tento růst odráží právě dopad Evropské směrnice pro elektronické komunikace (EECC) zavedené v prosinci 2020. Téměř polovinu prodaných digitálních rádií – přes 48 milionů – pochází z Velké Británie, s necelými 22 miliony následuje Německo a třetí je Itálie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související