Následovník legendárního Radia Luxembourg ukončí v prosinci AM vysílání, rok po Českém rozhlase

1. prosinec 2022

Se závěrem letošního roku bude ukončeno vysílání Radia RTL na dlouhovlnném kmitočtu 234 kHz. V polovině října o tom informovala agentura AFP s odvoláním na mediální skupinu M6, která tuto stanici vlastní. Řada vysílatelů od šíření signálu na AM rozsazích upouští, před rokem tak učinil v případě stanic Dvojka, Plus a Radiožurnál také Český rozhlas.

„Od 1. ledna nebude rádio RTL vysílat svůj dlouhovlnný signál ze svého vysílacího centra v Beidweileru v Lucembursku,“ informoval s odvoláním na agenturu AFP například francouzský deník Le Figaro. Online databáze MWLIST (je nutná registrace, pozn. red.) uvádí, že RTL Radio šířilo signál z dlouhovlnného střediska Beidweiler výkonem 750 kW přes den, následně pak 375 kW ve večerních a nočních hodinách.

Díky výkonu vysílače bylo možné přijímat vysílání stanice stovky kilometrů daleko, bylo však pro mediální skupinu zbytečně nákladné, končí tedy z ekonomických důvodů. O program RTL Radia pochopitelně posluchači nepřijdou. Mohou si ho naladit jak na analogovém přenosu s modernějším FM přenosem, případně prostřednictvím digitálního vysílání DAB+. Stanici je možné naladit také online přímo na webových stránkách https://www.rtl.lu/radio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související