Nástupu streamovaného audia oproti klasické distribuci se obávají i v Německu

14. září 2021

Vyhrají klasické distribuční cesty, nebo šíření signálu opravdu patří do budoucna výhradně streamingu? To je otázka, na kterou hledají odpověď i v sousedním Německu, které je v digitalizaci rádia na míle daleko od České republiky.

„V dlouhodobém horizontu bude FM vysílání a DAB+ přímo konkurovat online streamování. Všechny studie nám ukazují, že to nebude jednoduchý souboj. Dalších deset nebo dvacet let bude analogový rozhlas doplněný o DAB+ hrát významnou roli, pokud jde o zásah. V dalším období nás pak čeká velmi ostrý souboj na poli zvuku, kterému jasně dominuje streaming,“ řekl v rozhovoru pro portál Teltarif generální ředitel firmy Uplink Network Michael Radomski.

Telekomunikační firma se jako dceřiná společnost operátora Media Broadcast podílí na budování vysílačů DAB+ po celém Německu. Nástup technologie je v posledních letech masivní. Firma buduje zejména vysílače pro veřejnoprávní vysílatele WDR, MDR a SWR, stejně jako bude spuštěn v Severním Porýní-Vestfálsku nový multiplex s téměř dvěma desítkami kót, které obsadí například Antenne NRW nebo bavorská egoFM.

Získání nových zákazníků pro druhý celoplošný DAB+ multiplex Antenne DE nebylo jednoduché, protože pro vysílatele je stále dominantní příjem z reklamy na klasických analogových frekvencích, i tak se ale operátorovi podařilo vytvořit velmi zajímavou programovou nabídku. „Pro nové vysílatele je velmi obtížně se etablovat. Potenciál, který jim byl představen s sebou nese určité riziko,“ přiznal v rozhovoru pro německý web Radomski.

autor: lukpo
Spustit audio

Související