Němci shrnuli rozvoj digitálního rádia v Evropě, Český rozhlas pochválili za jeho vedoucí roli

21. červenec 2020

Naši západní sousedé upozornili na rozšiřování DAB+ v Česku a také roli operátorů RTI cz, Teleko digital a České Radiokomunikace. Nejvíc tuzemských stanic digitálně mohou naladit majitelé odpovídajících přijímačů v Praze.

Německo, které je v Evropě jedním z lídrů v oblasti digitálního rozhlasového vysílání DAB+, vyzdvihlo roli, jenž má veřejnoprávní rozhlas v České republice. V tiskové zprávě, jíž vydala organizace Digitalradio Deutschland, je naše instituce označena jako lídr DAB+ na trhu s aktuálně osmdesátiprocentním pokrytím populace, které bude o dalších patnáct navýšeno v letošním roce. Němci neopomněli fakt, že v poslední době došlo k rozsáhlému rozšíření DAB+. Opomenuti nejsou ani operátoři RTI cz a Teleko s jejich místními sítěmi a České Radiokomunikace, které lákají nové klienty do svého multiplexu ČRa DAB+.

A jak hodnotí německá organizace situaci celkově? „Stále více zemí v Evropě se spoléhá na DAB + a začíná zavádět nové digitální programy. Tam, kde je již zavedeno vysílání DAB+, se rozsah programů v posledních měsících výrazně zvýšil. Pro posluchače to znamená rozmanitější a čistší digitální příjem. V některých zemích je podíl digitálního poslechu ve srovnání s analogovým příjmem již tak vysoký, že plánují zcela přepnout na DAB+. Norsko již vypnulo celostátní analogovou síť v roce 2018. Švýcarsko oznámilo přechod na čistě digitální distribuci DAB+ do konce roku 2024,“ uvedla kancelář Digitalradio Deutschland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související