Německá privátní rádia může DAB+ zvýhodnit oproti veřejnoprávnímu rozhlasu

13. říjen 2023

Technologie DAB+ může být v případě německých soukromých rozhlasových stanic vhodným distribučním prostředkem pro expanzi do dalších regionů. U našich západních sousedů platí již několik let stop stav na udělování nových FM vysílačů, ale naopak ve vznikajícícíh digitálních sítích se otevírají možnosti rozšířování.

Čtěte také

Jedním z nejviditelnějších případů na německém rozhlasovém trhu je v této kategorii Radio SAW, upozorňuje portál Teltarif, dalším je pak 89.0 RTL. Stanice v FM pásmu cílí prakticky výhradně na spolkovou zemi Sasko-Anhaltsko, díky DAB+ se však již dostala i do Hamburku, Dolního Saska nebo Durynska. Šíření v multiplexu Sachsen K12A na kanálu 12A jí umožňuje bezproblémový příjem i na řadě míst v Čechách díky vysílači Löbau – Schafberg a dalším.

Mezi další příklady patří například rozhlasová stanice ffn nebo Antenne Niedersachsen, které vidí nové obchodní možnosti například ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Samostatnou kapitolou je Bavorsko, kde mají místní stanice v DAB+ mnohem lepší pokrytí než v analogové distribuci. Vysílatelé po expanzi často přizpůsobují této skutečnosti i svůj program, zejména zpravodajství. Naopak veřejnoprávní hráči ARD jsou v tomto směru znevýhodněni.

autor: lukpo
Spustit audio

Související