Úvaha: Německý rozhlasový trh je přesycen, stanice v DAB+ se vzájemně kanibalizují

19. září 2023

Německý rozhlasový trh je vzhledem ke své pestrosti a bohaté programové nabídce často příkladem i pro Českou republiku, co by mohla přinést digitalizace rádia a kam by se v následujících letech mohla ubírat. Oborový portál Teltarif nyní ale přišel s úvahou opačnou. Není právě velké množství rozhlasových programů spíše na škodu?

Čtěte také

„Když se podíváte na individuální hodnocení čísel, jsou vítězové jako skupina Absolut Radio i poražení. Patří mezi ně léty etablované audio značky jako Antenne Bayern nebo SWR3, ale také relativně mladé stanice jako Schwarzwaldradio, které nedávno získalo dva nové národní konkurenty v sektoru „Oldies/Classic Hits“: Absolut Oldie Classics a Radio Nostalgie,“ vyjmenovává web Teltarif některý z mnoha příkladů v zemi, kde fungují dvě celoplošné sítě a velké množství zemských, regionálních i lokálních sítí.

Podle německé redakce se nabízí se otázka, zda se příliš mnoho nových digitálních programů navzájem nekanibalizuje a nemá negativní dopad na trh, zvláště pokud se jedná o podobné formáty. Rozhlasovému vysílání jako celku se však i u našich západních sousedů daří a posluchači ho vyhledávají. V nejširším okruhu posluchačů 94,1 procenta (ma 2023 Audio I: 93,6 procenta) německy mluvící populace ve věku 14 a více let trvale využívá alespoň jednu nabídku klasického a/nebo online vysílání (Audio Total).

autor: lukpo
Spustit audio

Související