Německá veřejnoprávní stanice SWR2 začne vysílat na satelitu Astra vybrané koncerty s 5.1 zvukem

22. srpen 2022

Další německý veřejnoprávní rozhlas nabídne svým posluchačům vysílání vybraných pořadů s prostorovým zvukem Dolby Digital 5.1. V této podobě si je budou moci naladit i zájemci z České republiky, kteří mají možnost přijmu programů ze satelitní pozice 19,2 stupně východně, družice Astra. Vysílají zde všechny tamní veřejnoprávní i velké komerční televize.

„V budoucnu budou na tomto programovém slotu vysílány vybrané koncerty ve vícekanálovém zvuku (vícekanálový přenos zvuku AAC), zatímco po zbytek času bude k dispozici stereo program SWR2,“ uvedla na dotaz redakce portálu Digitální rádio Maren Schleheová z tiskového oddělení veřejnoprávního rozhlasu SWR. Posluchači budou mít k dispozici nadále i původní programovou pozici SWR2.

„SWR se pro tuto variantu rozhodlo proto, aby mohlo nabídnout stereo mix pro vícekanálové vysílání, protože pouze s jedním kanálem by se jinak projevil interní downmix na stereo, který neodpovídá původnímu stereo mixu,“ vysvětlila Schleheová a doplnila: „Z ostatních stanic ARD publikují prostřednictvím 5.1 zvuku také BR (Bayerischer Rundfunk) a NDR (Norddeutscher Rundfunk). Oba to zvládají jako SWR.“

Parametry příjmu: Astra 1L (19,2 stupně východně), 11053/H, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související