Německá veřejnoprávní televize ARD ukončí vysílání zemských televizí ve standardní kvalitě

23. březen 2020

Někteří vysílatelé se rozhodli vypnout programy ve standardním rozlišení v příštím roce, jiní naopak tuto kvalitu ponechají ještě několik let. Komerční televize mediálních skupin RTL a ProSiebenSat.1 počítají s vysíláním v SD kvalitě až do roku 2024.

Německá veřejnoprávní televize ARD ukončí v následujících měsících vysílání zemských televizí ve standardním rozlišení (SD). V rozhovoru pro portál Infosat to potvrdil Wolfgang Wagner, výrobní a technický ředitel WDR. Plánovaný termín pro vypnutí je leden 2021. Vysílání jednotlivých zemských televizí mohou už v tuto chvíli sledovat zájemci na satelitu Astra zcela bez kódování ve vysokém rozlišení obrazu.

Ve stejné době, tedy v lednu 2021, plánuje, jak již bylo avizováno, vypnout distribuci ve standardním rozlišení ARD také u svých programů Das Erste, taggeschau 24, ONE a ARD-alpha. Stejnou operaci potvrdila i německo-francouzská televize Arte, která chce naopak investovat do Ultra HD/4K. Naopak komerční televize mediálních skupin RTL a ProSiebenSat.1 počítají s vysíláním v SD kvalitě až do roku 2024.

autor: lukpo
Spustit audio

Související