Němečtí Piráti: Je třeba rozšířit programovou nabídku DAB+ a zajistit start druhého multiplexu

1. srpen 2019

Piráti upozorňují například na skutečnost, že doposud není jasné, za jakých podmínek a kdy budou výrobci technologii implementovat do mobilních zařízení.

Německá Pirátská strana, respektive její odnož ve spolkové zemi Sársko, vyzvala k dalším aktivitám na poli digitálního rozhlasového vysílání DAB+. Podle ní není možné, aby tuto technologii suplovaly například 5G sítě, které nejsou primárně určeny pro distribuci rádiového signálu. Podobně jako Česká republika ani Německo, byť už je v digitalizaci rozhlasového vysílání výrazně dále, prozatím nemá jasno, co se bude dít s analogovým vysíláním po roce 2025. Operátor Media Broadcast ovšem nedávno svůj VKV byznys prodal.

Piráti upozorňují například na skutečnost, že doposud není jasné, za jakých podmínek a kdy budou výrobci technologii implementovat do mobilních zařízení. Automobilky sice budou muset po nařízení Evropské komise instalovat od roku 2021 do vozů povinně digitální tunery, co se bude dít ale například s mobilními telefony, je prozatím velkou neznámou. Obecně se ale ukazuje, že vůle instalovat rozhlasové tunery do těchto zařízení není příliš velká. Piráti tlačí i na brzký start druhé celoplošné DAB+ sítě, který je však díky soudním sportům v nedohlednu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související