Zpátky do minulosti: Před patnácti lety se v Česku testovalo zapomenuté mobilní vysílání DVB-H

26. říjen 2021

Na podzim 2006, tedy přesně před patnácti lety, probíhaly na území hlavního města České republiky testy technologie DVB-H. Experiment společnosti T-Mobile, na kterém se podílely i České Radiokomunikace, měl ukázat, jaké možnosti přináší „televize do kapsy“. Během několika let však tato technologie upadla v naprosté zapomnění.

Zkušební vysílání z pětikilowattového strahovského vysílače na kanálu 29 obsahovalo multiplex s deseti stanicemi různých žánrů. Jedním z lákadel byla například erotická stanice Playboy TV, k dispozici byla i zpravodajská ČT24, dětský Jetix, který se později proměnil na Disney Channel, nebo National Geographic. Odborná veřejnost včetně novinářů dostala možnost tento experiment sledovat na mobilním telefonu Motorola s rozlišením 320x240 bodů.

Mapa pokrytí Prahy a okolí signálem DVB-H při testu na podzim 2006

Operátor T-Mobile tehdy předpokládal, že pro mobilní televizi by mohl vzniknout samostatný multiplex, na jehož provozu by se podílely i další dva telekomunikační hráči – dnešní O2 CZ a Vodafone. Vývoj událostí ale nakonec nabral jiný směr. Technologie DVB-H se nejen v České republice ale prakticky i v celoevropském měřítku v následujících letech s naprostými výjimkami téměř neuchytila. Trend dnes patří videu na 4G a 5G sítích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související