Neoficiálně: Známý německý portál zveřejnil předpokládané parametry druhého celoplošného DAB+ multiplexu

8. duben 2020

V Sasku by měla nová rozhlasová síť fungovat na kanálu 5D, tedy stejně jako například východočeská Černá hora, v Bavorsku se počítá i s kanálem 12D.

Německý portál ukwtv.de zveřejnil v uplynulých dnech technické parametry připravované druhé celoplošné sítě DAB+ u našich západních sousedů. Web vychází zejména z veřejně známých žádostí, které prošly přes Německou síťovou agenturu (Bundes Netz Agentur), tamní obdobu Českého telekomunikačního úřadu. Vzhledem k tomu, že společnost Antenne Deutschland coby provozovatel sítě technické parametry ještě nezveřejnila, je třeba brát tyto hodnoty prozatím jako neoficiální.

V sousedním Sasku by měl fungovat DAB+ multiplex DR Deutschland 2 na kanálu 5D. Jedná se o stejnou frekvenci, na které funguje i východočeská Černá hora v případě operátora Teleko. Příjem sítě tak bude dále od saských hranic problematický. Na území Čech bude možné zachytit signál zejména z Drážďan a Chemnitzu. Zde se předpokládá výkon 10 kW a vertikální polarizace. Bavorsko si naopak ke kanálu 5D přibere ještě kanál 12D. Parametry jsou zveřejněny zde.

autor: lukpo
Spustit audio

Související