Nizozemci připravují spuštění nového celoplošného DAB+ multiplexu

25. září 2020

Nový rozhlasový multiplex je označený jako takzvaná „vrstva 7“ a počítalo se s ním již několik let. Díky přerozdělení kmitočtů by došlo k tomu, že pro celé Nizozemsko by byla použita jednotná frekvence, kanál 9C.

V Nizozemsku by měla odstartovat další digitální rozhlasová síť ve standardu DAB+. Podle informací portálu Radio.nl zahájilo tamní Ministerstvo hospodářství a klimatu, pod které problematika spadá, konzultaci k chystané aukci kmitočtů. Nový rozhlasový multiplex má být určen výhradně pro potřeby komerčních hráčů. Digitální síť by mohla být spuštěna již v příštím roce. Nizozemsko se také podle portálu chystá v příštích letech na významné přerozdělení stávajících kmitočtových přídělů.

Nový rozhlasový multiplex je označený jako takzvaná „vrstva 7“ a počítalo se s ním již několik let. Podle původních plánů však měla tato síť vysílat na různých kanálech. Díky přerozdělení by došlo k tomu, že pro celé Nizozemsko by byla použita jednotná frekvence, stejně jako je tomu v případě veřejnoprávní NPO (kanál 12C) a privátní DAB+ (kanál 11C). Pro účely nové sítě by měl být využit kanál 9C. Multiplex by mohl teoreticky obsahovat dvanáct stanic a povolení sítě se očekává na dobu 12 let.

autor: lukpo
Spustit audio

Související