Norové a Němci prezentovali v Praze zkušenosti s DAB+

9. květen 2023

Mezinárodní konference Radiodays Europe, která se letos konala v Praze, přinesla koncem března nejen zkušenosti Českého rozhlasu s digitálním rádiem jako domácího hostitele, ale také Norska a Německa. Oba státy jsou již v zavádění technologie DAB+ velmi daleko a mají s ním letité zkušenosti.

Čtěte také

Země adaptující technologii DAB+ mohou těžit z jejích mnoha výhod, čelí však také významným výzvám. „Tamní rádio vlastně stále žije,“ hodnotí situaci v Norsku na konferenci Radiodays Europe Ole Jørgen Torvmark. Podle prvního řečníka Erwina Linnenbacha, generálního ředitele Teutocast, leží německý trh DAB+ mezi úspěchem a výzvami. „Rozhlasový trh v Německu znamená šestnáct různých trhů,“ zdůraznil specifikum země.

Před adaptací DAB+ byl německý rozhlasový trh specifický, neexistovaly zde žádné skutečné rozhlasové společnosti ani národní značky a procento německých rozhlasových přírůstků výrazně zaostávalo za evropským průměrem. Se zavedením DAB+ se Německu konečně podařilo vytvořit „normální rozhlasový trh“ a změnit celý byznys. Technologie umožňuje celostátní rozhlasové vysílání a vytváření nových národních obchodních modelů.

Čtěte také

Domácnosti vybavené staršími rádiovými technologiemi ubývají, přístup k DAB+ v Německu vzrostl na 33,5 %. Přechod umožnil vytvořit prosperující trh a umožnil lidem přístup k národním, regionálním a místním platformám. Ole Jørgen Torvmark připomněl, že Norsko bylo první zemí, která prakticky vypnula FM vysílání. Největší změnou v souvislosti s příchodem DAB+ byl nárůst celoplošných stanic z pěti na stávajících třiatřicet.

Podle Torvmarka má 99 % Norů možnost poslouchat digitální rádio a 36 % tohoto poslechu se odehrává na nově vzniklých stanicích. Síť DAB+ rovněž pokrývá téměř 100 % země. „Všichni jsme věřili v digitální budoucnost a důležitost broadcastingu pro nadcházející roky," řekl, ale také zdůraznil důležitost posluchačovy iniciativy. „Největší práci nakonec udělali lidé, kteří vylepšili svá rádia a auta, aby mohli poslouchat nové rozhlasové vysílání,“ uzavřel.

autor: lukpo
Spustit audio

Související