Nové slovenské rádio Rock může začít vysílat i v DAB+, regulátor mu udělil licenci

8. červenec 2022

Nejen v analogovém vysílání v pásmu FM, ale také digitálně, by mohl začít šířit signál tematické stanice rádio Rock jeho provozovatel. Distribuci pro šíření prostřednictvím technologie DAB+ přidělila vysílateli na posledním zasedání Rada pro vysílání a retransmisi. Serveru Digitální rádio to potvrdila mluvčí regulátora Lucia Michelčíková.

V březnu letošního roku získala nová rozhlasová stanice první FM kmitočty pro Bratislavu a Trenčín. Šíření prostřednictvím technologie DAB+ by vysílateli umožnilo šířit program i tam, kam se analogový signál nedostane. Pokud by rádio Rock využilo distribuci například v multiplexu společnosti Towercom, posluchači by si ho mohli naladit všude tam, kde je k dispozici například signál veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

Dokument umístěný na webu rady slibuje vysílání v režimu 24/7, tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Drtivou většinu programu má tvořit tzv. Ostatní program, a to z přibližně 90 %. Pořady věnované hudbě mají zabírat okolo 8 % schématu a jedno procento pak zpravodajství. V bližší specifikaci pak vysílatel uvádí, že je schopen poskytovat i dopravní informace na bázi TPEG, které jsou standardem například v sousedním Německu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související