Novinky ze světa Ultra HD: Problémy s příjmem Fashion TV UHD a konec testu z družice Amos

5. březen 2019

4K verze stanice Fashion TV je z družice šířena volně a k dispozici je i pro zájemce v Česku. V uplynulých dnech došlo ke snížení obrazové kvality a stanice se začala zasekávat.

V pondělí 4. března došlo ke změně ve vysílání stanice Fashion TV UHD, jednoho z mála Ultra HD kanálů, který je šířen pro evropské diváky v nekódovaném režimu. Telekomunikační společnost Eutelsat provedla nepopulární kroky na satelitní pozici 13 stupňů východně, družice Hotbird 13E, kterou je možné běžně přijímat i v České republice a na Slovensku. U stanice Fashion TV UHD došlo ke snížení datového toku z přibližně 18 na 9 Mbps a frekvenci obrazu z 50 na 25 snímků za sekundu. Obě hodnoty tedy byly sníženy o rovnou polovinu.

V souvislosti s úpravou těchto hodnot došlo nejen ke snížení obrazové kvality, ale objevily se i problémy, které se mohou projevit u některých přijímačů. Na špičkovém set-top boxu Vu+ Ultimo 4K zaznamenala redakce portálu Digitální rádio zasekávání obrazu, u zvuku se tento stav neprojevuje. Fashion TV UHD má nyní stejné problémy jako demo kanál Hotbird 4k1, který se i přes stabilní a kvalitní signál na některých přijímačích zadrhává a nefunguje korektně. Ke stejnému datu bylo ukončeno i zkušební vysílání formátu 4K z Ukrajiny na družici Amos.

autor: lukpo
Spustit audio

Související