Odstartovaly studentské projekty regionálníradio.cz a Rádio Amos, plánují vysílat i v DAB+

20. červenec 2020

Ke studentskému Rádiu Amos přibyl nový projekt, který se spojil s provozovatelem regionálnítelevize.cz. Jejich provoz bude financován z prostředků Ministerstva školství a Magistrátu hlavního města Prahy.

Studenti Smíchovské střední průmyslové školy v Praze spustily v uplynulých týdnech dva nové mediální projekty – Rádio Amos a regionálníradio.cz. Ambice žáků nejsou malé. Obě stanice by rádi dostali i do klasického rozhlasového éteru. Vzhledem k tomu, že na VKV by pro ně nebylo místo, jako ideální distribuční prostředek se v tomto případě jeví platforma DAB+. Jednání je otevřeno pro všechny operátory. Financování by zajistily peníze od Ministerstva školství, případně Magistrátu hlavního města Prahy. Studenti počítají v rámci spolupráce například se spuštěním komunitního webu edu.cz.

Regionálníradio.cz mělo původně označení bezejmenného projektu, jeho existenci se však rozhodla zaštítit ředitelka regionálnítelevize.cz Eva Stejskalová. Nové označení stanice tak bylo zcela logickou volbou. Kromě regionálnítelevize.cz se studenty spolupracuje také Praha TV. Přebírané příspěvky už by měly mít takovou podobu, aby je šlo použít v rozhlasovém vysílání. V případě, že by fungování stanic zajistil magistrát, počítá se primárně s pokrytím Prahy, pod patronátem Ministerstva školství by však stanice mohly vysílat celoplošně. O potřebné licence plánují stanice požádat na podzim, vysílání by bylo zahájeno vzápětí.

Autor projektu regionálníradio.cz Pavel Karda vyčíslil jeho měsíční náklady na čtrnáct tisíc korun bez distribuce signálu. Její výše by se pochopitelně odvíjela od rozsahu, v jakém by jedna, případně obě stanice na platformě DAB+ vysílaly. Finance, které budou mít studenti k dispozici od ministerstva, případně pouze magistrátu by ale podle Kardy měly na pokrytí provozu stačit. Regionálníradio.cz bude mít jasné zaměření – bude se orientovat na informace z českých regionů a vzdělávací pořady. Podobně jako regionálnítelevize.cz i rádio má přinášet zejména informace pozitivního charakteru napříč republikou.

„Regionálnítelevize.cz bude přispívat svým obsahem do vysílání rádia a naopak studenti Smíchovské střední průmyslové školy budou přispívat do vysílání regionálnítelevize.cz. Posílíme tím značku na české mediální scéně a zároveň zatraktivníme obsah i pro mladší diváckou skupinu,” uvedla pro portál Digitální rádio ředitelka regionálnítelevize.cz Eva Stejskalová. „Její“ stanice už působí na českém trhu osm let a k dispozici je prostřednictvím kabelové a satelitní televize, na internetu a ještě nedávno využívala také multiplexy firmy Digital Broadcasting. Stanice ovšem tyto sítě opustila, nepřinášely ji dostatečnou efektivitu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související