Operátor Nej.cz překlopil v tichosti další programy do vyšší obrazové kvality

28. únor 2022

U programů, které jsou již k dispozici ve vyšší obrazové kvalitě, než je standardní rozlišení, se snaží operátoři leckdy nabídnout tyto stanice v HD, případně Full HD. Roli v tomto směru hraje několik faktorů, jako je například atraktivita daného programu pro diváka, jeho sledovanost apod. Tímto směrem zamířil v uplynulých týdnech i operátor Nej.cz.

Jedním z medializovaných příkladů v poslední době je stanice FilmBox Stars, kdy se provozovatel kanálu, společnost SPI International/FilmBox, rozhodla nabízet tento kanál ve Full HD rozlišení. Stejný krok nedávno realizoval i operátor Telly. Firma ale realizovala překlopení do vyšší obrazové kvality i u dalších stanic. Namátkou můžeme jmenovat Fishing and Hunting, H2 (History) nebo Markíza International.

Z trhu nicméně známe i případy, kdy programy zamířily z vysokého rozlišení do standardní kvality. Jedním z takových případů je Východočeská televize V1. HD kvalitu u vybraných regionálních stanic nabízet v minulosti ve svém DVB-T2 multiplexu i operátor Digital Broadcasting, po přechodu na finální síť 24 byla ale kvalita všech programů ponížena na jednotný formát 960x540p. V HD kvalitě nabízí stanici TVS například operátor Vodafone.

autor: lukpo
Spustit audio

Související