Operátor RTI cz dokončil po roce stavební práce na DAB+ vysílači Domažlice – Čerchov

16. listopad 2022

Společnosti RTI cz po roce kompletně dokončila výstavbu jedné ze svých největších lokalit-vysílač Čerchov na Domažlicku. Po lokalitách Klatovy-Doubrava, Plzeň-Sylván, Javorník a Jáchymov-Klínovec se Čerchov stal dalším strategickým bodem pro rozvoj a šíření digitálního rozhlasového vysílání.

Čtěte také

Stavba začala v červenci roku 2021 a kompletně dokončena byla 11. listopadu letošního roku. Jedná se o kónický stožár o výšce 25 metrů s vedle stojícím kontejnerem pro vysílací technologii. Lokalita je vybavená záložním zdrojem elektrické energie a moderním dohledovým systémem pro veškerou technologii.

Lokalita podstatně posílila pokrytí v oblasti Domažlic, Kdyně, Horšovského Týna a Poběžovic. Aktuálně z Čerchova vysílá televizní multiplex 24 společnosti Digital Broadcasting a digitální rozhlasová síť RTI cz DAB. Součástí programové nabídky je například Radio 1, Rádio Beat, Rádio Proglas nebo Signál Rádio.

Vrchol Čerchov s nadmořskou výškou 1042 metrů je nejvyšším bodem celého Českého lesa. Stojí necelé dva kilometry od německých hranic a přibližně 12 kilometrů od Domažlic. Do roku 1990 byl přístup na Čerchov nemožný, vojenské objekty na vrcholu byly přísně tajné. Během války používala objekty na Čerchově německá armáda jako pozorovatelnu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související