Operátor Teleko Digital získal povolení pro DAB+ vysílače Jihlava – Strážník a Lysá hora

12. září 2019

Zprovoznění nových vysílačů předpokládá firma v horizontu několika měsíců. Termín ovlivní dodávka technologií. V multiplexu jsou šířeny mimo jiné stanice Proglas, Samson a Pigy.

Telekomunikační operátor Teleko Digital získal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povolení pro dva nové DAB+ vysílače, které budou fungovat ve III. pásmu. Jedná se konkrétně o lokality Jihlava – Strážník a Frýdek-Místek – Lysá hora. Podle Tomáše Řapka, člena představenstva firmy, by měly být nové vysílače zprovozněny v horizontu několika měsíců. Přesný termín v tuto chvíli nelze určit.

„Zprovoznění nových vysílačů záleží na dodávce technologií, a pak pochopitelně také počasí,“ uvedl Řapek. Ze Strážníku bude multiplex Teleko DAB vysílat ze stejného místa jako rozhlasová síť ČRo DAB+, a to na kanálu 8A výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci. Zajímavostí Lysé hory bude nasazení kombinované polarizace (V i H). „Z výkonu 150 Wattů, který nám přidělil ČTÚ, chceme dostat maximum,“ zdůvodnil Řapek. Použit bude kanál 7B.

autor: lukpo
Spustit audio

Související