Operátor Towercom získal povolení pro nové DAB+ vysílače, z nichž chce šířit signál RTVS

8. únor 2022

Slovenský Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb, tamní obdoba ČTÚ, udělil telekomunikační společnosti Towercom kmitočtové příděly pro nové DAB+ vysílače Trenčín a Rimavská Sobota. Stejné kóty chtěl pokrýt do budoucna i Rozhlas a televize Slovenská po vypnutí středních vln.

Vysílač v Trenčíně může fungovat na kanálu 12C s maximálním výkonem 4,7 kW ve vertikální polarizaci, Rimavská sobota by využila kanál 11C s výkonem 5 kW. Informaci přinesl minulý týden portál SatelitnáTV.sk. Podle nedávného vyjádření pro redakci Digitálního rádia plánoval RTVS spustit kromě Trenčína a Rimavské Soboty také novou kótu Borský Mikuláš. Obě povolení platí v tuto chvíli do konce letošního roku.

Rozhlas a televize Slovenska vypnul koncem ledna středovlnný vysílač v Rimavské Sobotě, v tuto chvíli prozatím tedy zůstávají v provozu střediska Nitře a Čižaticích. „Tyto jsou smluvně vázány do konce roku 2022. Uvažujeme o jejich vypnutí a částečném nahrazení sítí DAB+. Z tohoto důvodu předběžně počítáme s objemem investic do rozhlasové sítě DAB+,“ potvrdil nedávno pro náš portál PR manažer RTVS Stanislav Čačko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související