Vypne Slovenský rozhlas RTVS vysílání na středních vlnách? Stávající smlouva mu vyprší na konci roku

24. leden 2022

Na konci tohoto měsíce vypne Rozhlas a televize Slovenska středovlnný vysílač v Rimavské sobotě. Nadále v provozu už budou pouze stanoviště v Nitře a Čižaticích. Jak naznačil veřejnoprávní vysílatel pro portál Digitální rádio, uvažuje i o vypnutí AM signálu na těchto kótách. Technologii by mohla částečně nahradit síť DAB+.

„V provozu dle platné smlouvy zůstávají dva vysílače v Nitře a Čižaticích. Tyto jsou smluvně vázány do konce roku 2022. Uvažujeme o jejich vypnutí a částečném nahrazení sítí DAB+. Z tohoto důvodu předběžně počítáme s objemem investic do rozhlasové sítě DAB+ RTVS v roce 2023 řádově 100.000 Eur (aktuálně přibližně 2,4 milionu korun, pozn. red.),“ sdělil Digitálnímu rádiu PR manažer RTVS Stanislav Čačko.

Aktuálně veřejnoprávní vysílatel jedná s poskytovatelem místních multiplexů – společností Towercom – o vysílačích v lokalitách Trenčín, Borský Mikuláš a také Rimavská Sobota. „Další možností, s ohledem na časové možnosti realizace, je zvýšení pokrytí v Košickém a Banskobystrickém kraji. To by mělo být možné realizovat spuštěním vysílače Košice - Dubník a v Banskobystrickém kraji spuštěním vysílače Suchá Hora,“ dodal Čačko.

Rychlost realizace těchto plánů není podle PR manažera Rozhlasu a televize Slovenska v rukou samotného RTVS a poskytovatele multiplexů. „Očekáváme vydání platných povolení k jejich provozu ze strany Úřadu pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb,“ uzavřel Stanislav Čačko, PR manažer slovenského veřejnoprávního vysílatele.

autor: lukpo
Spustit audio

Související