Po vypnutí multiplexu ČRa DAB+ ze Žižkova se objeví v některých lokalitách síť Region Dresden

31. květen 2024

Saská programová nabídka Region Dresden vystřídá v některých oblastech Čech od 1. června na kanálu 7A multiplex ČRa DAB+. Českým Radiokomunikacím končí oprávnění pro využívání tohoto kmitočtového bloku a v širokém okolí Prahy tak bude frekvence úplně volná. V Čechách bude kanál 7A využívat ještě několik měsíců operátor RTI cz.

Čtěte také

Sobota 1. června přinese některým majitelům DAB+ přijímačů překvapení. Z nabídky jim zmizí signál multiplexu ČRa DAB+ a na stejné frekvenci, tedy kanálu 7A, se objevi německá rozhlasová nabídka Region Dresden ze sousedního Saska. Signál multiplexu ČRa DAB+ šířený z Prahy výrazně sníží svůj zásah. Místo kanálu 7A ze Žižkova bude nově šířen pouze ze Strahova, ovšem s nižším výkonem. Někteří posluchači tak o signál programové nabídky ČRA přijdou.

Kromě Prahy už je kanál 7A využíván pouze na Českobudějovicku a šumavském Javorníku, kde je obsazen západočeskou společnosti RTI cz. Nová programová nabídka Region Dresden by se mohla objevit v přijímačích mj. některým Pražanům, kteří mají ve svých obydlích v rámci společné televizní antény (STA), která je směrovaná na sever, zajištěný i příjem DAB+. Rozhlasová síť obsahuje všechny klíčové saské komerční stanice jako Radio PSR, Hitradio RTL nebo R.SA.

autor: lukpo
Spustit audio

Související