Podívejte se na bezproblémový příjem multiplexu DAB+ Austria v Brdech z rakouského města Linz

3. červen 2019

Příjem vysílače Lichtenberg byl realizován na vzdálenost necelých 145 kilometrů s dokonalým odstíněním od severočeské Milešovky. Tato kóta bohužel funguje na stejném kanálu jako Linz.

Rakousko má za sebou necelý týden provozu digitálního rozhlasového vysílání DAB+ z kót mimo hlavní město Vídeň. Řada zájemců o dálkový příjem proto s napětím očekávala, zdali se signál z některého stanoviště dostane i mimo území našich jižních sousedů a zejména jak daleko. Zatímco vídeňský Kahlenberg byl více méně sázkou na jistotu díky dobrému pokrytí významné části jižní Moravy, určitou neznámou byl vstup DAB+ do Horního Rakouska.

Příjem dále od hranic pochopitelně komplikuje fakt, že multiplex vysílá nově na stejné frekvenci jako pozemní síť operátora Teleko Digital ze severočeské Milešovky, tedy kanálu 6D. V oblastech s pokrytím tímto vysílačem tedy nelze očekávat úspěch. Vhodnou lokalitou se ukázaly například středočeské Brdy, které dokázaly signál ze severních Čech dokonale odstínit a přinesly uspokojivý signál na Čákovu vyhlídku, která se nachází pár set metrů od kóty Praha. Vzdálenost od vysílače Linz – Lichtenberg je necelých 145 kilometrů.

autor: lukpo

Související