Poláci otestovali vysílání zvuku ve formátu Dolby AC-4, umožní diváka ještě více vtáhnout do děje

19. březen 2021

Nový zvukový formát Dolby AC-4, s nímž zatím nemáme v České republice zkušenosti, otestovala polská veřejnoprávní televize na experimentálním vysílání stanice TVP Kultura HD. Jde o součástí dlouhodobých experimentů, kterými se naši severní sousedé připravují na přechod ke standardu DVB-T2.

Polská veřejnoprávní televize je první médiem svého druhu, které se ve spolupráci se společností Dolby Laboratories, rozhodla otestovat formát zvuku AC-4. Díky testům, které byly loni na podzim zahájeny ve městech Krakow a Katowice, je možné vyzkoušet technologii na pokrytí téměř šesti milionů obyvatel. Cílem nového formátu zvuku je nabídnout divákům vysílání s vyšší kvalitou a možnost integrovat ho do stávajícího vysílacího řetězce. Nové televizory již ze 70 % v roce 2020 formát Dolby AC-4 podporovaly.

Pro polskou veřejnoprávní televizi není nasazení tohoto zvukového formátu úplnou premiérou. Interně ho již otestovala při fotbalovém zápasu mezi tamním a litevským týmem v roce 2018. Ve spolupráci se společností Ateme také TVP integrovala do svého vysílacího řetězce jako přípravu na budoucí formát nový kodér Titan Live. V praxi nabízí formát Dolby AC-4 dvojnásobnou účinnost kódování zvuku oproti předchozím kodekům a zahrnuje schopnost nabídnout zvuk Dolby Atmos, který plně pohltí diváka do děje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související