Polská stanice RMF FM je ve vyčkávací fázi, podala žádost o pozici v celoplošném DAB+ multiplexu

8. duben 2022

Jeden z největších komerčních hráčů na polském trhu, rozhlasová stanice RMF FM, podal přihlášku o přidělení programové pozice v připravovaném celoplošném DAB+ multiplexu. V tuto chvíli je tak prvním privátním subjektem, u kterého je tato aktivita známá. Tým RMF FM je však směrem k DAB+ ve vyčkávací fázi.

„V současné fázi nejsou známy reálné náklady na vysílání v celoplošném DAB+ multiplexu. Není vybrán operátor, není známo, jaké poplatky budou požadovány. Pokud se ukáže, že náklady na přenos v DAB+ budou příliš vysoké, přehodnotíme, zda v tomto systému zůstat, nebo z něj vystoupit a vzdát se koncese,“ uvedl v tiskové zprávě Kazimierz Gródek, prezident skupiny RMF. Dalších případných soutěží se společnost neúčastní.

První celoplošný DAB+ multiplex má umožnit šířit digitální vysílání na celorepublikové úrovni stávajícím hráčům, mezi které budou patřit nejen komerční stanice, ale také veřejnoprávní rozhlas. Polský regulátor nedávno oznámil, že do digitální sítě umožní vstup i programům mj. s náboženskou tematikou. Řadu let byl DAB+ v Polsku doménou výhradně veřejnoprávního rozhlasu, v posledních měsících dochází ale k významné expanzi privátních nabídek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související