Polský regulátor rozšířil zaměření stanic pro první celoplošný DAB+ multiplex

28. březen 2022

Okruh programů, které se mohou dostat do připravovaného prvního celoplošného DAB+ multiplexu v sousedním Polsku, se rozšířil. Kromě veřejnoprávního rozhlasu nebo velkých komerčních hráčů, jež by tu mohli provozovat své tematické klony, se veřejná soutěž na volné pozice týká i tzv. sociálně náboženských programů.

O volnou programovou kapacitu by mohli požádat provozovatelé, kteří tímto typem vysílání oslovují minimálně 30 milionů obyvatel Polska. Informaci přinesl v uplynulých týdnech portál RadioPolska. Do nového DAB+ multiplexu by se tak mohlo dostat například náboženské Radio Maryja. Těmto vysílatelům jsou v chystané pozemní digitální síti vyhrazeny tři pozice, podobně jako to platí pro veřejnoprávní rozhlas, komerční stanice a jejich odnože.

Ohledně podoby prvního celoplošného DAB+ multiplexu pro Polsko by mělo být jasno v horizontu následujících týdnů. Žádosti je možné podávat po dobu pětačtyřiceti dnů počínaje 18. únorem letošního roku. Polský regulátor chce v této síti zachovat garantovanou zvukovou kvalitu, proto by měla být minimální přenosová rychlost v případě jedné stanice 96 kbps. Portál Digitální rádio pochopitelně bude vývoj celé veřejné soutěže sledovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související