Polská veřejnoprávní televize vysílá své hlavní programy aktuálně v DVB-T i DVB-T2

26. červenec 2022

Určitá specifika provázela zavádění pozemního digitálního vysílání DVB-T2 nejen v České republice, ale děje se tak i v sousedním Polsku. Aktuálně například tamní veřejnoprávní televize vysílá své programy TVP1, TVP2 a TVP Info ve starém i novém standardu. Multiplex 3 přitom ponechává i po přechodu na DVB-T2 v původní technologii DVB-T.

Čtěte také

Stanice TVP1, TVP2 a TVP Info zamířily v pondělí 25. července nově také do experimentálního DVB-T2 multiplexu polské veřejnoprávní televize. Stejné programy a se stejným rozlišením přitom bylo už možné sledovat v DVB-T multiplexu 3. Má vůbec tedy tato distribuce signálu smysl? Podle veřejnoprávního vysílatele ano.

V oficiálním vyjádření pro portál Wirtualnemedia se jedná o „testovací vysílání za účelem prověření různých variant technické konfigurace a parametrů DVB-T2/HEVC multiplexu“. Připomeňme, že výhoda, kterou TVP dočasně získala, tedy možnost ponechat z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině vysílání v původním standardu DVB-T, nepotěšila komerční stanice. Ty operují s faktem, že diváci v řadě případů nemají k přechodu na DVB-T2 motivaci.

Aktuální složení experimentálního DVB-T2 multiplexu Polské televize obsahuje kanály TVP3 Warzsawa, TVP Dokument, TVP Kultura, TVP Rozrywka a hybridní předvolbu TVP GO umožňující přístup do HbbTV portálu TVP. V digitální síti byla naopak ukončena distribuce stanice TVP Kobieta, která je určena primárně pro ženské publikum. Program je nadále k dispozici v DVB-T multiplexu 8, který však funguje ve III. pásmu, stejně jako DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související