Válka na Ukrajině ovlivní přechod na DVB-T2 v Polsku, multiplex 3 zůstává prozatím ve standardu DVB-T

25. březen 2022

Veřejnoprávní Polská televize může vysílat DVB-T multiplex 3 ve stávajícím standardu až do konce roku 2023. Původně přitom měla tato síť přejít na novou technologii DVB-T2 v prvních regionech již příští týden v pondělí. Důvodem je mimořádná situace ohrožující bezpečnost státu v podobě válečného konfliktu na Ukrajině.

Kancelář elektronických komunikací (UKE) na svém webu informovala, že veřejnoprávní síť Polské televize označovaná jako multiplex 3 bude pokračovat ve standardu DVB-T i po přechodu ostatních programových nabídek na technologii DVB-T2. „Souvisí to s ozbrojeným útokem Ruské federace na území Ukrajiny a eskalací dezinformačních aktivit mezinárodního rozsahu, které ohrožují obranu a bezpečnost Polské republiky,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Zatímco přechod na DVB-T2 tak bude v sousedním Polsku ukončen 29. června letošního roku, multiplex 3 bude ve standardu DVB-T pokračovat možná až do 31. prosince 2023. Polská televize s tímto krokem souhlasila a nevznesla žádné připomínky. V dubnu letošního roku bude zahájeno řízení o změně Plánu řízení frekvencí v rozsahu, který umožní vysílání dotčené sítě ve standardu DVB-T nebo DVB-T2 do 31. prosince 2023.

autor: lukpo
Spustit audio

Související