Polsko čeká za dva měsíce první fáze přechodu na pozemní vysílání DVB-T2

31. leden 2022

Za necelé dva měsíce, konkrétně 28. března, proběhne v prvních polských regionech přechod na pozemní vysílání DVB-T2/HEVC, tedy stejný formát, jaký se využívá v České republice nebo sousedním Německu. Informační kampaň, ke které se přidala i veřejnoprávní televize, je již v plném proudu.

28. března se bude přechod na nový televizní standard týkat vojvodství Dolnoslezského a Lubuského. Diváci kanálů Polské televize se mohou ve vysílání setkat například se spotem, který je informuje o tom, co technologie přinese – slibuje mj. vyšší zvukovou i obrazovou kvalitu. Na podzim, kdy již bude dostatek nativního obsahu, plánuje veřejnoprávní instituce spustit v DVB-T2 ostré vysílání svého doposud experimentálního kanálu TVP 4K.

Pro Polsko budou jarní měsíce z pohledu digitalizace velmi důležité. Kromě zahájení procesu přechodu na DVB-T2 budou spuštěny i nové DAB+ vysílače Polského rozhlasu. Bližší informace o změnách v pozemní televizní distribuci mohou najít zájemci na webu https://telewizjanaziemna.pl/. Pro tuzemské diváky bude tato operace zajímavá hned 28. března, kdy se chystají na přechod i příhraniční regiony Klodzko nebo Jelenia Góra.

autor: lukpo

Související