V Polsku začala od podzimu informační kampaň k přechodu na pozemní vysílání DVB-T2

2. prosinec 2021

Zatímco Česká republika, Německo a Rakousko již mají přechod na pozemní vysílání DVB-T2 za sebou, Polsko se na něho chystá a proběhne zde od jara do konce června 2022. Intenzivní informační kampaň už u našich severních sousedů začala.

Divákům v České republice může připadat polská kampaň jako pomyslné déjà vu. Čím si totiž prošli obyvatelé tuzemských regionů, to samé přesně čeká i naše severní sousedy. Polsko se stejně jako Česká republika rozhodlo pro kódování DVB-T2/HEVC, takže diváky čeká nákup nového televizoru, případně set-top boxu. Polská veřejnoprávní televize například důrazně upozorňuje diváky na to, aby nezapomínali i na virtuální červené tlačítko.

Vysílatelé chtějí využít změnu televizního standardu v řadě případů pro nabídku lepší obrazové kvality. Místo dosavadního SD rozlišení tak bude řada programů k dispozici v HD kvalitě, polská veřejnoprávní televize pak na podzim 2022 počítá s řádným vysíláním stanice TVP 4K. Podobně jako v ostatních zemích i v Polsku se má stávající pásmo zúžit za účelem rozvoje nových telekomunikačních služeb, zejména výstavby 5G sítí. 

Oba spoty, které jsou součástí kampaně, si přehrajete v tomto playlistu.

autor: lukpo

Související