Řada vysílatelů v Polsku počítá po přechodu na DVB-T2 s překlopením programů do HD rozlišení

24. listopad 2021

Skupina TVN Discovery, TV Puls, ale i polská veřejnoprávní televize předpokládají, že v souvislosti s přechodem na nový standard pozemního digitálního vysílání nabídnou své programy ve vysokém rozlišení. Naopak v původním formátu má pokračovat komerční kanál Metro, u dalších stanic zatím není jasno. Informace přinesl portál Wirtualnemedia.pl.

Čtěte také

Řada vysílatelů bude své programy v DVB-T2 multiplexech šířit zdarma ve vysokém rozlišení obrazu. V tuto chvíli zatím nejsou známy plány skupiny Polsat a stanic TV4 a TV6, informuje web Wirtualnemedia.pl. Největší technologická inovace má proběhnout v případě veřejnoprávní televize, která chce šířit všechny své programy ve Full HD formátu a stanici TVP 4K v UHD. Toto vysílání už si dvakrát otestovala v průběhu fotbalového Eura.

„Pokud to kapacita v multiplexech přidělených TVP dovolí, všechny stanice nabídneme v HD rozlišení a pro každého i jeden program v Ultra HD 4K,“ potvrdilo serveru tiskové oddělení TVP. Změna standardu pozemní televize na kódování DVB-T2/HEVC má v Polsku proběhnout ve druhé čtvrtině příštího roku. 

U nás vysílá v HD formátu kromě České televize své programy TV Barrandov, Seznam TV a FTV Prima, která je však kvůli tlaku operátorů placené televize plánuje snížit na nižší kvalitu. Půjde pravděpodobně o poměr 960x540p. Česká televize je jako jediná šířena v rozlišení 1920x1080p, komerční stanice pak 1440x1080p, případně u Primy 1280x720p.

autor: lukpo
Spustit audio

Související