Polský DVB-T multiplex 8 bude dál komplikovat příjem digitálního rádia

8. únor 2024

Vysílání televizního signálu ve III. pásmu, v němž funguje i digitální rádio DAB+, bude v sousedním Polsku pokračovat i v následujících letech. Operátor EmiTel v současné době zvažuje, že DVB-T síť označovanou jako multiplex 8 překlopí do modernějšího standardu DVB-T2/HEVC, protože diváci očekávají možnost příjmu programů v HD a navýšení kapacity pro další stanice.

Čtěte také

Portál Wirtualnemedia, který ve čtvrtek 8. února o plánovaných změnách informoval, potvrdil, že multiplexu 8 se nebude překlápět do tzv. finální sítě 5. Tato televizní síť již měla fungovat v vklasickém VHF místo dosavadním UHF pásmu. Přibližně dva roky na zpět tuto změnu plánovalo tehdejší vedení Národní rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tamní obdoby Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na základě informací z konference WRC23 nakonec migrace realizována nebude.

„Nejlepším řešením pro vysílače multiplexu 8 by bezesporu byla migrace do pásma UHF, čímž by se odstranil problém polarizace antén pro příjem pozemního televizního vysílání,“ uvedl pro Wirtualnemedia Leszek Kułak, předseda dozorčí rady Red Carpet Media Group, která počítá v této televizní síti s vysíláním programu CTV9 v HD rozlišení. Při zlepšených příjmových podmínkách je možné například na různých měřících přístrojích nebo softwarech zaznamenat jasnou kolizi TV signálu multiplexu 8 a DAB+ sítí (nejen) z Česka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související