Polský regulátor chce nalákat vysílatele do DAB+ nižší cenou za potřebnou licenci

14. srpen 2023

Naši severní sousedé hledají cestu, jak úspěšně nastartovat rozhlasovou digitalizaci díky platformě DAB+. Zatímco Česká republika nebo Rakousko připravují start komerčních sítí s finálními parametry pro následující měsíce, Polsko bojuje s nezájmem vysílatelů, zejména velkých privátních hráčů. Pomocnou rukou by mohlo být snížení cen za udělení licence.

Čtěte také

Až čtyřikrát nižší poplatek oproti původnímu plánu by podle portálu Wirtualnemedia mohli zaplatit vysílatele za licence pro nové digitální sítě. Oprávnění by pak mohlo danému subjektu umožnit šířit jeho obsah na platformě DAB+ do konce roku 2034, respektive 1. ledna 2035. V případě, že by pak licence končila mezi 31. prosincem 2034 a 1. lednem 2037 poplatek by se snížil dvojnásobně. Vypínání analogového vysílání v pásmu VKV/FM není v Polsku v současné době na programu dne.

„Výše licenčního poplatku za digitální zemské vysílání rozhlasového programu v celoplošném multiplexu, pro všechny standardy digitálního pozemního rozhlasového vysílání, uvedené v § 3 odst. 1 nařízení (...), je v současné době nepřiměřeně vysoká, a to v porovnání s rozsahem trhu a počtem příjemců, ke kterým může program zemského digitálního rozhlasu oslovit . Je také třeba mít na paměti, že tento poplatek navíc podléhá roční indexaci,“ konstatuje návrh nařízení regulátora KRRiT.

autor: lukpo
Spustit audio

Související