Potenciál pro DAB+ je v Česku obrovský, poslouchá ho už přes milion lidí

20. červen 2022

Čtrnáct procent české populace v současné době poslouchá rozhlasové vysílání prostřednictvím technologie DAB+. Vyplývá to z posledních výsledků Radioprojektu, které na zasedání Rady Českého rozhlasu prezentovali zástupci Oddělení výzkumu veřejnoprávního média. Ve srovnání s prvním pololetím došlo o nárůst o tři procentní body.

Z prezentace vyplývá, že DAB+ v prvním čtvrtletí poslouchalo již 1,242 milionu lidí, což je nárůst o 242 tisíc oproti prvnímu pololetí loňského roku. Popularita technologie tak roste a přeskočila již oblibu příjmu rozhlasového vysílání prostřednictvím televize, které je aktuálně na dvanácti procentech, zatímco DAB+ se může pochlubit čtrnácti. Technologie se tak pomalu blíží ke konzumaci obsahu prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače.

Nejoblíbenějším způsobem konzumace rozhlasového vysílání je stále prostřednictvím klasického analogového přijímače, který deklaruje 92 % posluchačů. Český rozhlas dosáhl v aktuálních datech Radioprojektu významného úspěchu. Jeho souhrnný podíl je podle posledních čísel 27,6 % a Radiožurnál si drží jako rozhlasová jednička výrazný nárůst nad konkurencí. Radio Wave dosáhlo nejlepšího výsledku od vstupu na platformu DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související