Pouze osm procent Švýcarů poslouchá výhradně FM rádio

27. říjen 2023

Digitální poslech rozhlasového vysílání ve Švýcarsku trvale roste ve všech regionech, věkových skupinách a poslechových lokalitách. Téměř 70 % rádia konzumovaného při jízdě v automobilu je nyní realizováno prostřednictvím digitálních kanálů. V tiskové zprávě o tom informoval Federální úřad pro komunikaci (BAKOM) s odvoláním na pracovní skupinu pro digitální migraci (DigiMig).

Čtěte také

Ze všech minut věnovaných poslechu rozhlasového vysílání ve Švýcarsku je 81 % digitálních. Přibližně polovina z nich (41 %) je realizována přes DAB+ a druhá polovina (40 %) přes internet. DAB+ je o něco populárnější u starších lidí, konkrétně přibližně polovina lidí starších 55 let poslouchá rádio přes DAB+. Mezi lidmi do 35 let totéž platí pro poslech rádia přes internet. Digitalizace rádia ve Švýcarsku velmi pokročila, země v následujících letech opustí FM pásmo.

Už pouze osm lidí ze sta poslouchá v oblíbené alpské zemi pouze analogové vysílání v pásmu VKV. Přibližně jedna třetina populace poslouchá FM i digitální kanály a přibližně polovina poslouchá pouze digitální rádio. Jedenáct procent populace neposlouchá rádio vůbec. Poslech rádia přes FM nadále klesal ve všech třech jazykových regionech. FM vysílání je nadále nejoblíbenější v italsky hovořícím Švýcarsku s 25 %, naopak nejméně v německých oblastech s 18 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související