Praha má dočasně zhoršený signál komerčních rádií v DAB+, síť CDG odstartuje do 14. června

3. červen 2024

České Radiokomunikace, respektive jejich dceřinná společnost Czech Digital Group, plánují obnovit DAB+ vysílání z pražského vysílače Žižkov nejpozději 14. června. ČRA o tom informovaly v pátek 31. května prostřednictvím tiskové zprávy. Programová nabídka by podle operátora měla být totožná jako v případě kanálu 7A, který byl odtud šířen do 31. května.

Čtěte také

„DAB vysílání na finálním kmitočtu bude zahájeno nejpozději do 14. června. Všechny komerční stanice, které nyní vysílají v pilotní síti, budou vysílat v nové regionální síti R15. Signálem této sítě, ve které vysílá 14 rozhlasových stanic, bude pokryto více než 1,5 miliónu obyvatel Prahy a středních Čech,“ uvedla mluvčí ČRA Petra Miterová. Výkon sítě CDG ze Žižkova bude opět 794 W. K navýšení na 20 kW dojde po vybudování celoplošné sítě v příštím roce a dodání nového vysílače.

Od 1. června se pokrytí multiplexu ČRa DAB+ v Praze (a části středních Čech) skokově zhoršilo. Rozhlasová síť je v tuto chvíli šířena pouze ze Strahova, který však území hlavního města nedokáže zajistit dostatečně kvalitní signál. Jak nyní potvrdil operátor, zhoršení pokrytí je pouze dočasné. České Radiokomunikace naplánovaly na Žižkovském vysílači krátkou odstávku multiplexu Českého rozhlasu, která proběhla dnes v noci. Důvodem měla být úprava sdružovače.

autor: lukpo
Spustit audio

Související