Pražský DAB+ vysílač operátora RTI cz opět v provozu, další se chystají

7. září 2020

Část rozhlasové sítě RTI cz musela být odstavena v polovině minulého týdne poté, co technologie dodané italskou firmou začaly vykazovat chybovost a způsobovaly technické problémy včetně nekompatibility jednotlivých kót.

Západočeská společnost RTI cz uvedla v pátek opět do provozu svůj rozhlasový DAB+ vysílač pro hlavní město. Portálu Digitální rádio to sdělil provozní ředitel firmy Roman Kropáček. Část rozhlasové sítě RTI cz musela být odstavena v polovině minulého týdne poté, co technologie dodané italskou firmou začaly vykazovat chybovost a způsobovaly technické problémy včetně nekompatibility jednotlivých kót. Pražský vysílač již byl osazen novou technologií a postupně se tak bude dít i u dalších, které byly odpojeny.

Pro plzeňskou firmu jde pochopitelně o velmi nepříjemnou situaci. RTI cz je připravena dodávat svým zákazníkům špičkové služby a nastalé problémy nebylo možné předpovídat dopředu. V DAB+ multiplexu západočeské společnosti je šířen také Český rozhlas, kde je zastoupen svým karlovarským studiem. Z tohoto důvodu RTI cz zajistila i přes nastalé problémy například chod vysílače Jáchymov – Klínovec, který i přes výkon 1 kW zajišťuje díky umístění spolehlivé pokrytí na velkou vzdálenost. Příjem byl reportován i na Moravě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související