Přechod na DVB-T2 v Polsku se tentokrát českému území vyhnul, další klíčové datum bude 23. května

26. duben 2022

Naši severní sousedé přešli v pondělí 25. dubna v dalších čtyřech oblastech na pozemní digitální vysílání DVB-T2, standard H.265/HEVC, který se používá i v České republice nebo Německu. Tentokrát šlo však o regiony vzdálenější od našeho území, takže diváci přijímající polské komerční sítě mohou být prozatím v klidu.

Fáze 2 proběhla v uplynulých hodinách ve vojvodstvích Západopomořanském, Pomořském, Kujavsko-pomořském a Velkopolském. Z pohledu Polska tak sice jde o další velkou oblast, nicméně z pohledu českého diváka tato akce důležitá nebyla, protože sem spadají mj. města jako Štětín, Konín, Plock nebo Koszalin, které nejsou na našem území vůbec zachytitelné. Z pohledu místního diváka bude přechod na DVB-T2 ukončen v Polsku 23. května.

V tomto termínu budou překlopeny do standardu DVB-T2 například vysílače v tamních městech Opolí, Bielsko-Biala nebo Katovice. Polská digitalizace přináší na rozdíl od té české zásadní rozdíl v obrazové kvalitě. Všichni významní hráči včetně komerčních televizí se rozhodli v tamních celoplošných multiplexech nabídnout zdarma vysílání ve formátu HD. U nás se to týká pouze stanic TV Barrandov, Televize Seznam a CNN Prima News.

autor: lukpo
Spustit audio

Související