Polsko přešlo v prvních regionech na DVB-T2 s řadou programů v HD, některé sítě zůstávají ve standardu DVB-T

28. březen 2022

Pondělí 28. března je dalším historickým milníkem v kronice digitalizace u našich severních sousedů. První regiony Polska přechází na pozemní vysílání DVB-T2/HEVC. Týká se to i vysílačů Jelenia Góra – Sněžné kotly nebo Klodzko – Czarna Góra, které jsou zachytitelné i na našem území.

Detailní přehled o tom, které programy budou k dispozici ve vysokém rozlišení, přinesl portál Wirtualnemediapolska. Na rozdíl od České republiky, kde byl tlak operátorů placených služeb na to, aby se stanice v HD kvalitě v případě komerčních vysílatelů pozemně nešířily, v Polsku to neplatí. Vysoké rozlišení tak nabídne i privátní TVN Discovery a další subjekty včetně TV Trwam. Stejný předpoklad je i v případě rodiny kanálů Polsat, TV4 nebo TV6.

Čtěte také

Přechod na vysílání DVB-T2 se týká v Polsku ale prozatím pouze celoplošných multiplexů 1 a 2, přičemž veřejnoprávní síť 3 zůstává kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině ve standardu DVB-T. Na novou technologii prozatím nebude přecházet ani multiplex 8, který navíc funguje stejně jako digitální rozhlas DAB+ ve III. pásmu. Zde se nebude nic měnit ani na obsahové a obrazové kvalitě. O případném přelaďování DVB-T sítě 8 zatím není oficiálně nic známo.

Diváci pozemního vysílání, kteří se rozhodli nepřejít na novou technologii DVB-T2, nebudou moci od pondělí sledovat většinu polských programů. Díky rozhodnutí prozatím nepřeklápět do nového standardu kanály v multiplexu 3 tak budou nadále v DVB-T pokračovat například stanice TVP1, TVP2 nebo TVP Info (všechny v HD). Další fáze migrace čeká 25. dubna následující vojvodství: Kujawsko-Pomorskie, Pomorskie, Wielkopolskie a Zachodniopomorskie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související